Konsumentinformation rörande produkter från Finland med fokus på produkter du kan äta och dricka. Samt trivia. Men mest testissä!
lördag 11 maj 2013
Testissä: Finlands nationalmuseum + mellanöl
Först maten, sen moralen, men allra först ett lödigt nationalmuseum. Själen och nationalkänslan måste få sitt. Praktiskt är också det tvåspråkiga Finland i det att all information ges på svenska så man slipper traggla igenom de engelska skyltarna. 8 euro i inträde, tre våningar, kafé med rättigheter och en liten museieshop är vad som bjuds.
Upplägget är det klassiska i motsvarande museum; från forntid till nutid och en utmattande mängd stenar, trä- och benbitar. Krukskärvor, pilspetsar och annat gammalt mög.
Glädjen blev då total när det här sköna gänget poppade upp i en monter. En mystisk massgrav i ett träsk i Finland nån gång för länge sen. Och nu här, i hjärtat av Helsingfors till allmänt påseende. Det går bra nu!
Plus för flera rum med träsnidade helgonavbildningar tagna från kyrkor runtom i Finland, nog kan jag uppskatta hantverksskicklighet och religiös dedikation trots att allt är hittepå.
Nå, visst är det Per Brahe här ovan. Han krediteras, eller skuldbeläggs om man är mer inne på sannfinländarspåret, för att administrativt ha styrt upp den östra rikshalvan under Sveriges stormaktstid på 1600-talet. Brahehus och Brahestad är bara två av många spår han lämnat i den finska geografin.
Nittonhundratalet har fått en egen avdelning och mellanölets frisläppande 1969 har såklart fått en egen liten vrå. Och apropå mellanöl,vi tar ett litet bonustest i det stora testet på en gång tycker jag:
Till vänster det klassiska finska björnölet Karhu, känd från bl.a. Carmen back in the days. Inte god då och inte god nu heller. Sur, brödig, metallisk smak med försvinnande beska. Fin flaska dock. Gillar björnen. Men mer än 1,5/5 kan den inte få.
Till höger det finska öl du kan plocka upp på varenda systembolag från Ystad till Haparanda. Just det. Lapin Kulta - Lapplands guld. Vad nu Lappland gjort för ont för att förtjäna associationen med denna totalt undermåliga brygd. Nog för att finnen i allmänhet är förtjust i sötsaker men varför brygga ett sött öl utan beska? En total brist på fräschör gör att om du överhuvud taget ska få ner styggelsen måste den vara nära fryspunkten. 0,5/5.
Museet då? Jodå, mycket att se. Inte så mycket intressant att se kanske, men mycket att se. 3/5.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Först MALTEN, sen moralen.
SvaraRaderaÅlman
först malten :).
SvaraRaderaThe photo of Per Brahe looks different(may be artists creativity ;) )
Nå, it´s all about the angle really. Hence the babyesque arm in contrast to the gargantuan head on mr. Brahe.
SvaraRadera