HeseKebab är en ny gren på det expanderande Hesburgerimperiets snabbmatsträd. Än så länge finns det bara en restaurang i Helsingfors som förutom den vanliga menyn också erbjuder kebab, så det var såklart ett självklart mål för min förmiddagspromenad. Helsingegatan ner, förbi Olympiastadion och så där, på Mannerheimvägen 19, öppnar sig portarna till ett nytt universum. Ett universum där Hesburger serverar kebab. Jag ska säga att det var med bultande hjärta jag klev in genom de automatöppnade dörrarna och in i den glest besatta men ändå ombonade lokalen. Det fanns kebab, stor kebab, kebabsallad och kebabtortilla (!) att välja på. Jag valde den här:
Jättikebab. Stor kebab. Jag såg inte någon rullande kebabstock bakom kassan så köttet är med största sannolikhet färdigstrimlat och sen snabbfräst på stekbordet eller något liknande. I övrigt de klassiska kebabgrönsakerna; tomat, isbergssallad, rödlök och feferoni. Även brödet standard, inga konstigheter. Det intressanta händer i mötet med såsen. Eller, det är ju ingen sås egentligen utan en sorts majonnäsdressing med mild, fet och lite pepprig karaktär. För en svensk van med röd & vit sås blir det här lite märkligt. Å andra sidan är just majonnäsbaserad kebabsås en vanlig företeelse i provinserna, framför allt i Småland och Blekinge men säkert även på andra håll i den västra rikshalvan. Så att jag tycker det är märkligt är kanske bara ett uttryck för 08-arrogans visavi ett äktfinskt kulturuttryck.
Hursomhelst, det smakar bra och det är i sanning en stor kebab. Nu var det kanske inte optimalt att rivstarta dagen halv elva med stora mängder kött och majonnäs; jag gick i flera timmar efteråt med ett tryck över bröstet och en kladdig majonnäshinna i gommen, men detta kan jag inte skylla HeseKebab för. Ansvaret ligger på mig.
Den är stor, hyfsat god men dyr, 9 euro. Så det får bli 3/5.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar