lördag 11 maj 2013

Testissä: Karlens Grape Long Drink


Lonkero, Finlands nationaldryck. Framtagen i samband med olympiaden i Helsingfors 1952 som ett sätt att effektivisera utskänkningen. Två flaskor i baren? Gin och Grappo? Glöm det, allt i en flaska. Eller i det här fallet, burk. Bara att knäcka och njuta. 

Den testade brygden är nu en s.k. förjäsningsbaslonkero. Det vill säga, för att få sälja den i livsmedelsaffärer måste den jäsas upp till den tillåtna alkoholhalten 4,7%. Så säger den finska alkohollagen. Premiumlonkero är färdigblandad grogg på burk, oftast då gin och grappo. Den får dock bara säljas på Alko (Finlands motsvarighet tillo Systembolaget). Smaken blir på grund av jäsningsförfarandet lite, ja, annorlunda. Och inte på ett bra sätt.

Basen i Karlens Grape Long Drink är äppelvin som sedan smaksatts med grapefrukt- och ginaromer för att slutligen kolsyras hårt. Bland övriga ingredienser kan nämnas glycerolestrar av trähartser, kaliumsorbat, citronsyra samt kaliumdisulfit. Det är alltså ingen organisk brygd jag sitter och avnjuter för tillfället.

Till saken hör också att varumärket Karlens är Lidl:s in-housebrand för tveksamma alkoholdrycker riktade till den finska marknaden. I varumärkesfamiljen ingår även cider och annan alkoläsk. Jag ska få be att återkomma till dessa produkter vid ett senare tillfälle.

Men hur smakar det då? Förvånansvärt bra, måste jag tillstå. Nu är det inte första gången jag testar förjäsningsbaslonkero och i relation till många andra knappt drickbara brygder står Karlens sig väl. En klart markerad grapebeska och en frisk, stickig kolsyra gör jobbet för att dölja den oundvikliga jästsmaken. I sin genre klart kompetent. 3/5.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Plus för bra namn också!

    Ålman

    SvaraRadera
  2. Ja, överraskande gott alltså. Inte Karléns utan Karlens. Då tänker jag ju Karl XII. Känd för sitt ymniga lonkerobälgande.

    SvaraRadera